Publicerad den

Kokosfett kvar sedan jul? Gör enkel fågelmat.

Hur många gånger har jag inte tittat på det silverfärgade paketet med kokosfett som ligger där i kylen och skäms. Så irriterande att förpackningen är så stor när man oftast behöver så ytterst lite. Hur ofta använder man kokosfett? En gång om året?  Men det finns EN sak som man faktiskt kan göra, en sak som kommer att mätta många små magar. Du kan göra mat till de vilda fåglarna som har det så oerhört tufft nu när vintern inte vill släppa sitt grepp om oss. Sorgligt nog är det många djur som svälter ihjäl under vintern. Men den goda nyheten är att VI kan hjälpa dem!

Enkelt:

1. Smält kokosfettet på svag värme i en kastrull på spisen.

2. Blanda i olika typer av skalade frö och nötter som du har hemma (solrosfrö, pumpakärnor, naturella jordnötter) havregryn och små bitar av äpple går också bra. Rör om och blanda i så mycket fröer och havregryn att du har en tjock massa som hänger ihop.

Bra med skalade fröer är att det inte blir kvar en hög med skal som drar till sig skadedjur som råttor, kan vara bra att tänka på för grannsämjans skull. 

3. Häll upp massan i tomma paket som mjölkpaket där du har skurit av toppen på paketet.

4. Ställ paketen ute eller i kylen tills massan har stelnat.

5. Riv av kartongen och skär eller hacka sedan den stelnade massan i passande bitar.

Bild på kokosfett och fröer som har stelnat till en limpa.
Nu är det bara att skära upp ”limpan” i passande bitar. Det går även bra att krossa den i mindre delar som du sedan kan strö ut.
Hemmagjord fågelmat av kokosfett och fröer
Som de flesta känner till är plast skadligt för miljön. Tyvärr är det ju ofta nät av plast runt talgbollar som man köper som fågelmat. Här blir det inga skadliga rester kvar i naturen.
Hemmagjord fågelmat utlagd på en hög stubbe i närheten av ett buskage
Det viktiga är att placera maten på rätt ställe. Småfåglarna behöver buskar som de kan gömma sig i. Bra är också om maten placeras högt upp.

Läs här för mer information om att mata de vilda djuren, det är inte bara fåglarna som svälter ihjäl statens veterinärmedicinska anstalt

Du kan även läsa mer på Djurskyddet

Här finns tips på recept som kan passa bra efter jul då köksskåpen är fulla av diverse rester.

Publicerad den

Ekologiskt och bra miljöval är hälsosamt för kropp & själ. 20 tips på hur du kan leva mer miljömedvetet!

Vi är redan mitten av januari men här känns det som om nyårsafton var igår. I år var nyårsafton annorlunda än vad den har varit på länge. Den innehöll flera barn, flera hundar, mer stök, mer spring, högre eller låt mig säga annorlunda ljudvolym, minimalt med alkohol och inga fyrverkerier men framförallt ett ekologiskt tema.

Sittningen med trerätters och noga utvalda viner, uppslutningen vid stadens Operahus och ett kakofoni av fyrverkeripjäser var helt utesluten och inte det minsta saknat.

Traditionsmässigt dök dock den obligatoriska frågan om nyårslöften upp. Vid det här laget har alla insett att löften som ges vid midnatt på nyårsafton sällan går att införliva, därav använder man numera termen mål. En tydlig gemensam tråd för målen under 2018 visade sig vara vår miljö. Vi tog diskussionen ett steg vidare och funderade på vilka enkla förändringar som vi faktiskt kan göra. Dessutom är det antagligen så att vi mår bättre, sparar mer pengar och får bättre hälsa på köpet.

Självklart blir det en stor omställning och vi kommer inte att lyckas direkt med alla mål, men så heter det ju just mål. Visst kräver förändring mer planering och ibland obekväma situationer när människor inte alls förstår varför du vill göra annorlunda val. Men kanske har vi inte rätt att leva så bekvämt som vi tidigare har gjort? Att ta för givet att allt ska vara enkelt, bekvämt och billigt är kanske människans absolut största misstag.

Utöver att vi minskar vår belastning på miljön räknar vi med följande personlig vinst:

  • spara mer pengar
  • få bättre hälsa
  • få bättre kondition
  • få ett lättare samvete när vi använder det vi har och bara köper det vi behöver.
  • slippa felköp och saker som ligger och skräpar i garderoberna.
  • känna sig mer tillfredsställda av att uppnå önskade mål
  • få skaparglädje genom redesign och återvinning
  • inspirerar andra! Läs våra 20 mål, kanske finns det några som just du kan prova.

Märkningarna du ska leta efter: Bra miljöval och Svanen.

1. Endast göra väl genomtänkta inköp där bra miljöval och ekologiskt får ta en stor del i beslutet. Vägra onödiga inköp.

2. Köp energivänlig och miljömärkt  teknik, vitvaror och elektronik i den utsträckningen det går. Vägra energislöseri och farligt avfall. I längden hamnar stora delar av gifter och tungmetaller i vår miljö och det naturliga kretsloppet. Tillslut hamnar gifter och farligt avfall i våra egna eller i våra barns kroppar.

3. Använd fördelningsdosa med på- och av-knapp till tekniska produkter. Vägra standby som drar onödig el och minimera brandrisken i ditt hem eller på din arbetsplats.

4. Använda smart tygkasse som lätt går att förvara i handväskan eller portföljen. Vägra plastpåsar.

5. Cykla eller gå när det fungerar och åka kollektivt när det fungerar. Vägra ta bilen i onödan.

6. Köpa second hand och begagnat när det går. Byta saker och kläder med vänner. Låna och hyra saker när det går och fungerar. Vägra nyköp som bidrar till sopberget.

7. Prova ekologiskt aleppotvål och ekologiskt schampotvål till hår och kropp. Vägra onödiga gifter på kroppen och onödiga plastförpackningar som belastar miljön.

8. Använda naturliga oljor som kokosolja, olivolja och miljömärkta lotioner istället för kroppsvård men en hel radda tillsatser som förvaras i plastförpackningar. Vägra onödiga gifter på kroppen och onödiga plastförpackningar som belastar miljön.

9. Skaffa en lätt glasflaska eller metallflaska för kranvatten. Nappflaska i glas eller metall för barn. Vägra köpa plastflaskor och vatten/dryck på plastflaska.

10. Sopsortera noga. Vägra bidra till sopberget.

11. Ta med en egen mugg till take away drycker. Vägra engångsförpackningar.

12. Ta med en egen förpackning till take away mat. Vägra engångsförpackningar

13. Byt ut tvättmedel och rengöringsmedel mot ekologisk såpa och produkter märkta med bra miljöval. Vägra belasta rengöringen av vårt dricksvatten i onödan.

14. Använt glas och metallförpackningar som matlådor, både hemma, i skolan och på jobbet. Vägra plastlådor.

15. Använda bivax-dukar till att täcka över mat i kylen. Vägra plastfolie.

16. Sälj eller skänk bort saker och kläder som inte används. Vägra lägga saker på hög när de istället kan användas av någon annan.

17. Köpa kläder och textil i naturmaterial som miljön kan bryta ned på ett naturligt sätt. Vägra fleece, akryl och polyester i så stor utsträckning som möjligt. Läs här för information om syntetmaterial i kläder.

18. Endast tvätta fulla maskiner med tvätt, tvätta enstaka plagg för hand. Vägra slöseri med vatten, tvättmedel och el.

19. Minska på köttätandet och endast köpa viltkött eller naturmärkt kött från Sverige där djuren med 100% säkerhet har haft ett bra liv. Vägra djurmisshandel och tortyr av djur för mänskligt vinningsintresse.

20. Spendera mer tid på redesign, att laga saker, egna uppfinningar, pyssel och knåp. Vägra slit och släng.

Sist men inte minst är det viktigt att sprida kunskaper och frågor om miljön till vänner och bekanta. Alla kan förändra något och bidra till en förändring påväg mot ett mer miljömedvetet val.

Ta sedan steget och bli medlem i eller skänk pengar till en organisation som arbetar för en bättre värld. Vi är medlemmar i Naturskyddsföreningen, Greenpeace och WWF. Vi får bra information i medlemstidningarna och möjlighet att påverka beslut om miljöfrågor via organisationerna.

Hem

Greenpeace logo