Publicerad den

Potatisgratängen som räddar senapsburkarna som blivit över

Jag har ofta flera burkar senap i kylen som jag knappt aldrig använder och som tillslut hamnar i soporna. Värst är det efter jul då många gärna ger bort en extra fin julsenap. Rädda senapen och laga en god potatisgratäng. Senap förhöjer smaken mer än du tror.

Potatisgratäng med kål och senap

Ingredienser

För ca 6-8 personer
  • 900 g potatis
  • 1/2 tsk malen svartpeppar prova gärna Urskogspeppar från Herbaria
  • 300 g savojkål
  • 1 gul lök
  • Ca 1 matsked fett till att smörja ugnsformen.
  • 5 dl vispgrädde eller ersättning för grädde
  • 2 dl mjölk eller ersättning för mjölk
  • 2,5 msk grovkornig senap. Är du osäker på senapssmaken kan du såklart ta lite mindre
  • 2,5 msk dijonsenap. Är du osäker på senapssmaken kan du såklart ta lite mindre

Gör så här:

Skär potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg potatisen i botten på en smord ugnsform, ca 30 x 20 cm. Krydda med nymald peppar.
Skölj och skär savojkålen i strimlor. Skala och finhacka löken.
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda kål och lök och strö blandningen över potatisen.
Klicka ut och smeta ut senapen över kålen och löken. Senapen ska gärna fördelas lite ojämnt så att det blir lite olika smak beroende vilken tugga du tar.
Häll tillslut grädden och mjölken över senapen.
Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter till en timme. Känn med en sticka så att potatisen är mjuk innan du tar ut gratängen.
Om kålen på toppen börjar att bli bränd i ugnen kan du lägga på en bit metallfolie som skyddar den.
Låt gratängen stå en stund före servering.
Bäst är att göra gratängen i förväg och sedan värma före servering.