Publicerad den

Fikonmarmelad med glögg och dadlar

Fikon är någonting som hör julen till men som liksom glöggen ganska snabbt tappar sin glansperiod och riskeras att slängas. Här är recept på en enkel och god fikonmarmelad som håller länge.

Fikonmarmelad med glögg och dadlar

 

Ingredienser:

ca 120 g ekologiska torkade fikon

3 dl röd glögg

Ca 0,5 dl valnötter. Du bestämmer själv hur mycket du vill tillsätta. Nötterna skapar mer tuggmotstånd och gör marmeladen fastare.

1 dl flytande honung, helst svensk.

Ca 0,5 dl russin eller färska dadlar men du bestämmer själv hur mycket du vill tillsätta. Russin eller färska dadlar hjälper marmeladen att bli fastare och sötare.

5 st hela torkade nejlikor

Tillagning:
Blötlägg aprikoserna och nejlikorna i glöggen och låt stå över natten i kylen.
Klipp aprikoserna i mindre bitar. Koka (på svag värme) aprikoser mjuka i glöggen med honungen. Om du vill kan du mixa med en stavmixer för att få mindre struktur på din marmelad.

Tillsätt valnötterna och dadlarna eller russinen efter behag och låt allt koka några minuter tillsammans på svag värme..

Låt svalna lite och häll sedan upp på väl rengjord glasbruk. Förvaras i kylen. Håller länge!