Publicerad den

Pepparkaka & Parmesan, så räddar du degresterna.

En vanlig julfavorit som ofta blir över är pepparkaksdeg. Här kan du göra ett gott och enkelt snacks. Pepparkaka & parmesan = sant.

Pepparkaka med valnötter och ädelost
Pepparkaka med valnötter och riven parmesan

Du behöver:

–  Pepparkaksdeg, den mängd som har blivit över

–  Ädelost, parmesan eller stark vanlig ost (mängd: tänk 1/5 av degen)

– valnötter

Gör så här:

1. Rulla pepparkaksdegen till en rulle och lägg i frysen en stund. 2. Skär pepparkaksdegen i tunna skivor med kniv.

3. Lägg ut skivorna på bakplåtspapper på en plåt. Lägg ut med några centimeters avstånd till nästa kaka, tänk på att de flyter ut när de bakas.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Lägg en valnöt eller krossade valnötter på varje kaka.

5. Riv den hårda osten fint. Strö över ost på varje kaka så att den täcks. Använder du ädelost får du försöka smula den och strö över. Om du gillar salt kan du även strö på lite flingsalt.

6. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-6 minuter. Låt svalna.

Håller minst en vecka i rumstemperatur om du förvarar dem i en ask med smörgåspapper mellan kakorna. Det måste vara torrt och inte fuktigt där de förvaras.