Publicerad den

Bröd med nötter, dadlar och torkad frukt

När julen är över sitter man oftast med nötter, mandel, russin och annan torkad frukt som ingen riktigt är sugen på längre. Men de flesta gillar lukten av nybakat bröd och här är ett enkelt recept på ett mycket gott bröd utan jäst med torkad frukt och nötter.  -Ja, du kan passa på att samla fler pluspoäng genom att göra familj eller vänner glada och imponerade och samtidigt minimera matspillet!

Underbart bröd med frukt och nötter

Du behöver följande till två limpor bröd:

2 tsk bikarbonat

8 dl väl mixade havregryn* eller annan ljus mjölsort

3 dl grahamsmjöl

3 dl havregryn

7 dl naturell yoghurt

2 dl blandade hackade nötter

2 dl skalade solrosfrön

1 dl lin-, solros- eller pumpafrön

1 dl honung

5 dl torkade frukt som fikon, dadlar, aprikoser, russin. Ta det du har hemma.

 

*Du kan mixa havregryn med mixer så att de blir som mjöl. Fungerar väldigt bra att baka med och är snällare mot magen och nyttigare än vetemjöl.

Gör så här:

1. Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en matberedare eller i en bunke.

2. Blanda i yoghurt, de grovt hackade nötterna, den delade torkade frukten, fröerna och honungen i mjölblandningen. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Ta fram två bakplåtspapper och två avlånga brödformar. Skrynkla ihop bakplåtspappren så att det blir lite lättare att forma. Lägg i och forma ett bakplåtspapper var i brödformarna. Det gör ingenting att pappren sticka ut över kanterna. Du kan annars smöra formarna istället och strö på solros-, lin- eller pumpafrö.

4. Fördela den kladdiga smeten i formarna så att det blir ungefär lika mycket i båda formarna. Platta till ytan.

5. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och låt stå i ca 60 minuter.Ta ut brödet ur ugnen och lyft ur det ur formarna genom att ta i pappret som sticker ut. Låt brödet stå och svalna i pappret. Brödet går sedan att skiva upp och är perfekt att frysa in!