Publicerad den

Syntetmaterial tyg, här är de värsta miljöbovarna.

Syntetmaterial tyg skapas på rent kemisk väg och man kan säga att processen är väldigt lik hur man framställer ren plast. Den vanligaste syntetfibern är polyester och görs av petroleum dvs olja. Ganska vidrigt när man tänker på det! Man kan ju lika gärna hälla lite färg och kemikalier i en sopsäck och trä över huvudet. Nja, skämt å sidor men det finns en riktigt stor nackdel med syntetfiber, det är att naturen inte kan bryta ned dem. Syntetmaterial är så att säga inte biologiskt nedbrytbara. Det innebär att fibren stannar kvar i vårt kretslopp. Forskare kan redan nu mäta skrämmande mängder av fibrer i våra hav och sjöar. Glöm inte att huden är kroppen största organ och att det som är i kontakt med huden också till viss del tas upp av huden.

FLEECE: 

Fleece är det syntetmaterial tyg, som fäller ut absolut flest plastpartiklar av alla tyger. Om jag fick säga en enda sak så är det FÖRBJUD FLEECE NU! Varje gång du tvättar fleece fäller syntetmaterialet små, små plastpartiklar fulla av gifter som hamnar i vattendrag, sjöar och hav. Partiklarna går rakt ut i naturen. Reningsverken inte kan fånga upp de små partiklarna. Forskning visar att mikroplasterna på olika sätt försämrar fiskarnas överlevnadsförmåga. 

TIPS: Fruktansvärda mängder av kläder och tyger tillverkas av fleece som stickade tröjor, mössor, halsdukar, vantar, morgonrockar, filtar och mycket, mycket mer. Välj istället ull, bomull, silke, hampa eller lyocell som är naturmaterial och organiskt nedbrytbara.

Polyester: 

Är den vanligaste syntetmaterialet tyg och ett av de allra vanligaste materialen i våra kläder. Det är en stark fiber som är elastisk. Fiberns sammanfattning är mycket lik plast och den utvinns ur petroleum. För att göra fibrer krävs kemikalier som i stora mängder kan vara cancerframkallande och som också riskerar att läcka ut med allt det vatten som används i processen. När polyester tvättas släpps små, små platspartiklar ut med vattnet. Dessa minskar överlevnadsförmågan hos fiskar som äter upp dem. 

Miljömärkningen Bra Miljöval godkänner återvunnen polyester! Då kontrolleras att lösningsmedel som har använts i produktion återanvänds till minst 99%. Bra Miljöval har även krav på utsläppen vid tillverkningen. Många barnkläder görs av återvunnen polyester och har då fått en miljömärkning. Jag personligen vill inte att min dotter går klädd i det, lika mycket plast återvunnen eller inte!

TIPS: Välj istället lyocell, hampa, lin, ekologisk bomull, bambu, ull eller siden.

Akryl: 

Ok, jag erkänner med en gång. Jag hatar verkligen akryl på grund av att det använd så ofantligt mycket kemikalier vid tillverkningen och på grund av att tyger och plagg i akryl blir noppiga och slitna efter bara några användningar. Om du någon gång undrar varför ditt hår är statiskt kan du vara ganska säker på att du eller någon annan i din närhet är klädd i akryl. Akryl framställs genom en kemisk förening, såklart väldigt lik plast. Framställningen av akryl är komplicerad och resurskrävande, det krävs lösningsmedel och mycket kemikalier. Utsläppen orsakar en allvarlig miljöpåverkan. Precis som med fleece fäller akryl ut mikroplastpartiklar rakt ut i naturen när det tvättas.

Tips: Liksom fleece tillverkas mängder av kläder i acryl för att det är så billigt; stickade tröjor, mössor, halsdukar och vantar är väldigt vanligt. Välj istället ull, bomull, silke, hampa eller lyocell som är naturmaterial och organiskt nedbrytbara.

Elastan även kallad Lycra: 

Dilemma! Sanningen är att jag verkligen gillar elastan. Elastiska tyger och plagg är väldigt sköna och det beror oftast på att de innehåller ca 3-5% elastan eller lycra. Det är den fibern som gör att plagget blir töjbart. Nackdelen är att, som med alla andra plastliknande material och tyger krävs en mängd kemikalier och lösningsmedel i tillverkningen och det släpps ut plastpartiklar rakt ut i våra vatten och hav när de tvättas. 

Tips: Det går att sticka tyger så att de blir elastiska, de kallas då ofta Trikå eller Jersey. Leta efter elastiska tyger i 100% naturmaterial om du vill undvika elastan eller polyamid. Man kan även väva tyger i skl kypert och ibland även klippa ut mönsterdelar på skrådden (dvs på sne) för att plagget ska bli mer elastiskt. Detta är vanligt i jeans och därför är det egentligen inte nödvändigt med varken polyester eller elastan i jeans men det blir billigare för tillverkaren att lägga i polyester istället för bomull.

Nylon eller polyamid: 

Nylon är den första helt syntetiska fibern som tillverkades. Den uppfanns av ett amerikanskt företag under 1930-talet. Nylon användes först i krigsmaterial och ersatte sedan silket i strumpbyxor. Även om fibern är gjord av polyamid så kallas den Nylon i vissa fall. För att tillverka tyg av polyamid krävs stora mängder kemikalier som riskerar att skada både människor och natur. Polyamid är ett mycket hållbart och elastiskt material. Det skrynklar inte, torkar snabbt och drar inte till sig fukt vilket gör det mycket populärt i klädindustrin. När polyamid/nylon tvättas släpper även den ut små plastpartiklar som skadar överlevnadsförmågan hos fiskarna i hav och sjöar.

Tips: Leta efter strumpor, strumpbyxor, underställ mm i 100% naturmaterial som ull, bomull eller siden för att undvika nylon eller polyamid. 

Polyuretan/PUL:

Polyuretan används på många olika sätt. Den kan spinnas till elastan eller tyg för funktionskläder. Den kan användas som beläggning på textil, för att göra dem vattenavvisande/vattentäta. Konstläder, madrasser och stoppning kan även göras även av Polyuretan. Det är en ofarlig plast i tyger och kläder för användaren, sägs det men det frigörs en farlig kemikalie vid namn isocyanat vid förbränning. Många gånger finns det farliga tillsatskemikalier i tyger och saker av plast som du som konsument inte vet om.

TIPS: Köp funktionskläder i naturligt material med en miljömärkt impregnering. Köp second hand till barn eller byt kläder med nära och kära, dels för att öka livslängden i plaggen, dels för att gifterna har gått ur plagget när det redan har använts. 

Polyvinylklorid (PVC; vinyl)

PVC, eller vinyl som plasten också kallas, tillverkas av vinylklorid som är cancerframkallande!

Tips: UNDVIK!

Läs gärna mina 7 enkla tips om hur du blir mer miljömedveten i din klädkonsumtion.

Källa: Naturskyddsföreningen stilmedveten Råd&Rön Allt om vetenskap