Publicerad den

Kaka med fruktkompott och grädde

Oj, oj, oj vilken kaka! Gästerna kan säga vad de vill men när de tar om både två och tre gånger, då har man lyckats. Ett perfekt sätt att göra slut på julens rester som glöggen, nötterna, den torkade frukten, kryddnejlikorna eller din påse med saffran. En smakrik kaka med fruktkompott som har en egen karaktär; pondus skulle man kunna säga.

Kaka med fruktkompott, Calvados och grädde

Du behöver:

  • 25 g smör
  • 0,25 dl farin eller råsocker
  • 50 g torkade ekologiska aprikoser
  • 50g torkade fikon
  • 100 g kärnfria katrinplommon
  • 100 g ekologiska russin
  • 50 g torkade äppelringar
  • 30 cl glögg, pressad frukt eller vin
  • Ca 3 msk Calvados. Kan uteslutas. 
  • 1 tesked kanel
  • 3 st kryddnejlikor
  • 0,5 g saffran
  • 150 g päronmarmelad
  • Ev mörk choklad till dekoration
  • Grädde som tillbehör

Gör så här:

  1. Smält smör i en stekpanna, häll i sockret och låt det smälta.
  2. Klipp aprikoser, fikon och katrinplommonen i bitar och häll ner dem i socker-smöret.
  3. Klipp ned de torkade äppelringarna och tillsätt kryddnejlika och russin
  4. Låt blandningen sjuda ihop i ca 20 minuter och tillsätt därefter saffran och Calvadosen.
  5. Avsluta med att tillsätta päronmarmelad och smaka av. Du kan tillsätta mer av något smakrikt, efter eget tycke och smak.
  6. Ta sedan fram din tårtbotten och gör en grop mitt på tårtan. Du ser själv hur mycket kompott det är som ska fyllas i gropen och även täcka tårtan på alla sidor.
  7. Fyll gropen och ovansidan av kakan med din fruktkompott. Spara 2 dl av kompotten och mixa väl med en stavmixer. Ta den mixade kompotten och klä in sidorna av tårtan med det, använd exempelvis en slickepott eller något annat verktyg för att smeta ut den mixade kompotten.
  8. Nu är tårtan kletig runt om och du kan sätta fast krossade nötter eller något annat dekorativt på alla sidor.
  9. Om du vill kan du slutligen smälta lite mörk choklad och ringla choklad över tårta, det blir verkligen snyggt.
  10. Vispa rejält med grädde och bjud gästerna till bordet.

Jag är varken bagare eller kock, därför rekommenderar jag dig att själv googla fram ett recept på tårtbotten med citronsmak, alternativt att du köper en färdig tårtbotten. Jag gjorde själv en tårtbotten i en hjärtformad form vilket jag rekommenderar.