Publicerad den

Smördeg med spenat, en riktig favorit

Smördeg med spenat, så gott!

Lägg till fetaost och du får ett underbart litet knyte som dessutom är snyggt och ser ganska avancerat ut.

Smördegsknyten med spenat och fetaost

Du behöver:

  • 400 g  fryst babyspenat (hela blad ej hackad)
  • 1 msk smör eller någon form av fett
  • 1-2 klyftor vitlök
  • Svartpeppar, gärna nymald skogspeppar från Herbaria
  • 2 ägg (1 ägg är till pensling som du kan hoppa över, då behövs endast 1 ägg)
  • 150 g fetaost eller salladsost
  • 1 paket smördeg

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg den frysta babyspenaten i en kastrull, låt vattnet koka av på medelhög värme. Efter en stund kan du hälla spenaten i ett durkslag och på så sätt snabbare bli av med vätskan.
  3. Ta fram smördegen om du har den i frysen.
  4. Tillsätt fettet, peppar och pressa i vitlöken. Låt koka ihop och ta sedan bort från plattan. Låt spenaten svalna helt .
  5. När spenaten är kall, tillsätt 1 rått ägg och rör ihop.
  6. Smula fetaosten grovt.
  7. Har du köpt smördeg i block får du kavla ut dem (är flera små delar) så att de blir lite tunnare.
  8. Skär ut ca 6×6 cm stora bitar av smördegen.
  9. Lägg en klick spenat i mitten av varje ruta.
  10. Strö över fetaost i varje ruta och nyp ihop de fyra hörnen på varje ruta, så att det blir en liten boll.
  11. Sätt smördegsbollarna på en plåt med bakplåtspapper.
  12. Vispa ett ägg och pensla bollarna med det. (Detta steg kan du hoppa över)
  13. Sätt in plåten i ugnen i ca 10 minuter tills dem blir gyllene.
  14. Ta ut plåten och låt spenatpuffarna svalna lite före servering. De kan även serveras kalla.