Publicerad den

Smördeg recept; ädelost och dadlar

Eftersom mitt tema på recepten i den här serien handlar om att ta tillvara på julens rester, presenterar jag här ett recept där du kan göra slut på dina dadlar och valnötter. Jag upptäckte själv ett helt paket färska dadlar i skafferiet efter jul. Med andra ord kreativiteten har varit hög gällande att förbruka dadlar.

Smördeg med ädelost, dadlar och valnötter

Du behöver:

  • ca 250 g smördeg
  • 200 g dadlar
  • 200 g valnötter
  • 200 g ädelost
  • 1 ägg till pensling. Detta steg kan du hoppa över.
  • bullformar

Gör så här:

  1. Om du har köpt smördeg i block måste du kavla ut den något först.
  2. Skär sedan ut ca 7 x 7 cm stora rutor av smördegen.
  3. Lägg degrutan i bullformen. Låt kanterna av degen sticka fram.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Fyll formen med dadlar, valnötter och ost.
  6. Vispa upp ägget och pensla den utstickande degen. Detta steg kan du hoppa över.
  7. Grädda i ca 10 minuter tills degen fått en gyllenbrun färg.